SCRISOARE DESCHISĂ A GRUPULUI MEDICILOR ANESTEZIȘTI – REANIMATORI (ATI) CARE LUCREAZĂ ÎN PREZENT ÎN FRANȚA, REFERITOR LA CAZUL MEDICILOR ATI DE LA SPITALUL CLINIC DE URGENȚĂ „SF. PANTELIMON”

                                                                                                                                                                                                        17 august 2024

Scrisoare deschisă

Stimate public,

Suntem un grup de medici români anesteziști – reanimatori (ATI) care lucrează în  prezent  în  Franța.  Urmărim  cu  preocupare  evoluția  cazului  medicilor  ATI  de  la Spitalul Pantelimon, acuzați în acest moment de omor calificat cu premeditare.

Intervin în spațiul public, din păcate, persoane care nu par să aibă acel minim de pregătire profesională în ceea ce privește înțelegerea funcționării unei unități de Terapie Intensivă și a particularităților acestui serviciu, ale patologiilor caracteristice și care totuși se pronunță asupra competențelor și deciziilor luate de acești medici, colegii noștri.  Problematica  este  complexă  și  nu  poate  fi  înțeleasă  fără  a  cunoaște  în profunzime  specificitățile  serviciului  de  Terapie  Intensivă  și  dosarele  detaliate  ale pacienților implicați.

Din nefericire, moartea în reanimare (terapie intensivă) face parte din cotidianul nostru ca medici. În fiecare zi, medicii ATI sunt confruntați cu decizii de viață și de moarte, într-o lume în care resursele materiale, fizice și umane sunt limitate, și în care tendința este de a fi cât mai invazivi și agresivi în tratamentele propuse pacienților.

Cheia înțelegerii a ceea ce s-a petrecut la Spitalul Sfântul Pantelimon nu se găsește în doza de noradrenalină. Cheia înțelegerii constă în realizarea faptului că situația cu care s-au confruntat colegele noastre era una fără ieșire, că se aflau într- un impas terapeutic. Este un fel de „șah mat” în medicină, când orice ai face nu mai există o soluție bună. Pentru cei care nu cunosc termenii medicali, starea de „șoc refractar” înseamnă o stare de hipotensiune profundă și prelungită, care nu mai răspunde la doze din ce în ce mai mari de noradrenalină. Nu mai există soluție la aceasta situație și deznodământul inevitabil este decesul, oricare ar fi doza de noradrenalină, mare sau mică.

Impasul terapeutic este o realitate cu care orice medic se confruntă în viața sa, și, în această situație, continuarea tratamentelor invazive și agresive devine nu doar inutilă, ci nu face decât să prelungească suferința bolnavului și a familiei sale, fără a avea  nici  o  speranță  de  recuperare  sau  de  vindecare.  În  Franța  în  particular  și  în Europa în general, spre deosebire de România, această situație legată de sfârșitul vieții în secțiile de reanimare este riguros reglementată și face parte din conceptul de „limitare  terapeutică”;  această  practică  se  aplică  pacienților  în  stare  terminală, considerați fără perspective de supraviețuire.

În Franța, de exemplu, insistența de a administra un tratament atunci când nu mai există șanse de supraviețuire, poartă numele de „îndârjire terapeutică” (“obstination déraisonnable” sau “acharnement thérapeutique”, legea Leonetti din 2005) și este sancționată prin lege ca o practică medicală neadaptată situației, care aduce atingere demnității pacientului respectiv.

Fără să avem pretenția de a face lumină în acest caz, dorim să oferim câteva elemente care să contribuie la o mai bună înțelegere a ceea ce presupune reanimarea și cadrul legal în care se desfășoară îngrijirile din faza terminală în reanimările din Franța.

În  Franța,  încadrarea  legală  a  practicilor  de  limitarea  a  îngrijirilor  medicale vizează atât drepturile pacientului, cât și protejarea juridică a echipei medicale confruntată cu această situație.

Echipa medicală are datoria de a acționa strict în interesul pacientului, chiar dacă aceasta poate să însemne câteodată limitarea îngrijirilor medicale la pacienții care sunt considerați în fază terminală, fără un proiect terapeutic rezonabil. Aceste legi au început să fie elaborate în Franța încă de acum 20 de ani și continuă să evolueze.

Vă îndemnăm să citiți la sfârșitul acestui articol câteva din principiile pe care se fondează îngrijirile la pacienții aflați în fază terminală (și a pacienților în stare critică în general)  în  secția  de  Terapie  Intensivă  în  Franța.  Citindu-le,  veți  înțelege  cât  de complexă este această problematică și cât este de necesară definirea unui cadru legal bine detaliat și în România. Fără acest cadru legal, exagerările și excesele în ambele sensuri sunt posibile. Și pacienții trebuie protejați, dar și echipele medicale au nevoie de o protecție legală în fața acestor cazuri dificile.

Fiecare om, pacient, este unic și fiecare viață este prețioasă. Limitarea îngrijirilor medicale pentru un anumit pacient este întotdeauna o mare greutate pe umerii celui care ia această decizie, însă trebuie să înțelegem că nu prelungirea vieții și evitarea morții cu orice preț este scopul ultim în reanimare (terapie intensivă), ci tratarea, îngrijirea,  confortul,  calitatea  vieții  (sau  a  sfârșitului  vieții).  Și,  când  se  poate, vindecarea.

Vidul legislativ a făcut posibilă tragedia de la Spitalul Sf. Pantelimon. Și când spunem tragedie, înțelegem și durerea familiilor care au rămas cu impresia că nu s-a făcut tot posibilul pentru apropiații lor, dar și cea a medicilor implicați, care, deși au avut sentimentul că procedează corect și că au acționat în interesul pacienților, acum sunt ostracizați și tratați precum criminali de drept comun.

În calitate de medici ATI, ne exprimăm speranța că acest caz al medicilor de la Spitalul Sf. Pantelimon să fie încredințat experților, care pot să judece imparțial ce s-a petrecut cu adevărat acolo. Sperăm, de asemenea, să fie punctul de plecare pentru definirea unui cadru legal în România care să stabilească regulile de funcționare în astfel  de  situații.  Perenizarea  absenței  unui  cadru  legislativ  nu  face  decât  să perpetueze o situație dificilă atât pentru medici, cât și pentru pacienți, și, mai ales, să erodeze relația de încredere care trebuie să existe între pacient și echipa medicală, aceasta în detrimentul amândurora.

Noi, un  grup  de  medici  ATI din  Franța, ne  exprimăm solidaritatea  cu  colegii noștri medici ATI din România și suntem gata să împărtășim din experiența sistemului medical francez, mult mai avansată în această problematică. Legile sunt numeroase, foarte detaliate, adaptate Franței, dar pot fi un punct de plecare în elaborarea unui cadru legislativ adaptat României.

************

Fără să avem pretenția de a fi exhaustivi, iată o trecere în revistă a principiilor pe care se bazează aceste legi în Franța:

Situațiile care impun limitarea sau oprirea tratamentelor într-o secție de Terapie Intensiva:

– Pacient aflat în situația de eșec terapeutic, în ciuda unei strategii bine conduse çi a unui tratament optimal. În această situație, decizia de limitare sau de oprire a unui (sau mai multor) tratament(e) are ca scop să nu se prelungească inutil agonia prin continuarea înlocuirii unei anumite funcții de organ.

– Pacientul a cărui evoluție este defavorabilă în ceea ce privește supraviețuirea și/sau calitatea vieții çi pentru care continuarea sau intensificarea tratamentelor de înlocuire de organ ar fi nerezonabilă sau disproporționată față de obiectivul terapeutic çi situația reală (ex. cancer terminal).

– Pacientul care își exprimă direct sau indirect refuzul față de introducerea sau intensificarea tratamentelor de înlocuire de organ (ex. ventilație invazivă, dializă etc.)

Modalitățile de limitare terapeutică:

– Limitarea tratamentelor: aceasta poate presupune fie non-optimizarea (lipsa de escaladare) a unuia sau a mai multor tratamente deja prezente (de ex. nu se creçte oxigenul, sau nu se mai creçte noradrenalina), fie non-instituirea unui nou tratament în cazul apariției unei noi complicații. Intenția nu este de a provoca moartea, ci de a lăsa procesul fiziologic să se desfăçoare natural, fără o altă intervenție din partea echipei medicale.

– Oprirea tratamentelor: întreruperea unuia sau mai multor tratamente, inclusiv a celor care asigură menținerea în viață artificială. Este esențială distincția dintre „a lăsa să moară” un pacient care a ajuns la sfârçitul vieții, çi „a- l face să moară”, lucru care este asimilabil eutanasiei çi care presupune o acțiune voluntară, intențională în acest scop.

Nu se face o diferență etică între a limita și a opri un tratament.

– Îndârjirea (încăpățânarea) terapeutică: aceasta se referă la instaurarea sau continuarea unui tratament care devine inutil çi nejustificat, ținând seama de prognosticul de supraviețuire limitat çi de calitatea vieții la un anumit pacient. Această „încăpățânare terapeutică” este considerată o practică medicală „proastă”, care nu ține seama de vulnerabilitatea çi de drepturile pacientului, çi care este sancționată prin lege în Franța. Simpla menținere artificială în viață, fără un proiect rezonabil, este sancționată tot ca “încăpățânare/ îndârjire terapeutică”.

– Îngrijiri paliative: acele îngrijiri active care se acordă unei persoane cu o boală gravă, evolutivă sau terminală. Obiectivul îngrijirilor paliative este de a usura durerile fizice çi psihice, atât ale pacientului muribund, cât çi ale familiei acestuia.

Participanții la procesul de reflecție și de decizie a limitării terapeutice:

– Pacientul: în cazul în care acesta este capabil să-și exprime dorințele și să poată lua o decizie. Aceasta presupune că se poate exprima çi că funcția de judecată çi de înțelegere este păstrată. Legea franceză impune respectul principiului de autonomie a pacientului.

– În cazul în care pacientul este incapabil să ia o decizie, responsabilitatea de decizie revine medicului care se ocupă de pacientul respectiv. Această decizie nu cade asupra familiei sau asupra personalului paramedical çi nici nu poate fi delegată altui medic.

– Procedura de reflecție colegială: decizia de oprire/limitare a tratamentului este luată după consultarea cu echipa de îngrijire, făcând apel la un alt medic, chemat în calitate de consultant. Nu trebuie să existe nicio legătură ierarhică între aceçti medici, care ar putea influența luarea deciziei. La cererea unuia dintre cei doi medici, se poate face apel la un al doilea medic consultant.

– În luarea deciziei se ține cont de dorințele pacientului exprimate anterior, de opinia familiei. Informația față de aceçtia trebuie să fie clară, adaptată, reînnoită, precoce, loială, sinceră. Legea franceză precizează că familia poate și trebuie să fie consultată, însă nu i se atribuie un rol decizional.

– Procesul de decizie trebuie să implice çi asistenții, infirmierele, rezidenții çi medicii de altă specialitate implicați în îngrijirea pacientului respectiv. Aceçtia sunt încurajați să se exprime față de această decizie, iar q finală să fie urmată de toți cei care se succed în procesul de îngrijire a pacientului. Se urmărește ajungerea la un consens în cadrul echipei medicale.

– În cazul apariției unor noi elemente capabile să modifice procesul de reflecție, orice decizie de limitare sau oprire a tratamentului luată anterior poate să fie reconsiderată sau anulată.

Trasabilitatea informației de limitare/ oprire a tratamentului în dosarul pacientului este impusă prin lege çi este capitală. Orice decizie trebuie înscrisă în dosarul pacientului, implică responsabilitatea medicului îngrijitor, are valoare medico-legală, asigură transmiterea informației între echipele care   se   succed   în   îngrijire,   turele   de   zi   sau   de   noapte. Informația trebuie să fie exhaustivă çi trebuie să cuprindă:

– Numele çi funcțiile celor care au fost implicați în decizie çi au asistat la dezbateri;

– Etapele procesului decizional, decizia finală çi motivele care au stat la baza acestei decizii;

– Opiniile medicului consultant, ale persoanei de încredere a pacientului, ale familiei sau ale prietenilor apropiați;

– Modalitățile detaliate de aplicare a acestor decizii;

– Procesul de implicare çi de informare a familiei, gradul lor de înțelegere față de situația expusă.

Din momentul în care s-a luat decizia de limitare/oprire a tratamentului çi aceasta este pusă în practică, scopul primordial al echipei medicale este de a asigura îngrijirile de confort, de a ușura durerea fizică sau morală atât a pacientului, cât și a familiei (ex. menținerea suportului ventilator, a hidratării, a nutriției artificiale).

Aceasta presupune de asemenea, încetarea practicării diverselor examene medicale (bilanțuri de sânge, radiografii etc.), facilitarea unei asistențe religioase, psihologice, administrative etc.

În anumite cazuri, se poate pune în practică o sedare terminală care să limiteze simptomele unui pacient în ultimele clipe de viață (durere, agonie, confuzie, agitație etc.).

 

Semnat,

« Scrisoare Deschisă a Medicilor Anesteziști – Reanimatori din Franța »

 

Nume

Prenume

Oraș

Adresa mail (opțional)

1

TANASE

Claudia

Paris

 gmail.com”>c****e@gmail.com

2

MOLDOVAN

Oana

Grasse

 gmail.com”>m****a@gmail.com

3

CARJALIU

Ionut

Bethune

 yahoo.com”>i****u@yahoo.com

4

RADUTOIU

Mihai Mugurel

Lens

 yahoo.com”>m****0@yahoo.com

5

RADUTOIU

Raluca Alina

Perpignan

 yahoo.com”>r****c@yahoo.com

6

ASTILEANU

Doina

Auxerre

 

7

LABONT

Beatris Alina

Amiens

 

8

SOLDAN

Laura-Daniela

Paris

 gmail.com”>l****n@gmail.com

9

ALBU

Gabriela

Hyeres

 ch-hyeres.fr”>g****u@ch-hyeres.fr

10

VLAD

Natalia

Grasse

 yahoo.com”>d****a@yahoo.com

11

HARPAN

Ioana Adela

Paris

 yahoo.com”>a****n@yahoo.com

12

COSTI

Lenuta

Grasse

 gmail.com”>l****i@gmail.com

13

MOLDOVAN

Septimiu

Grasse

 gmail.com”>m****6@gmail.com

14

DUMITRIU

Alin

Paris

 gmail.com”>a****u@gmail.com

15

CORNEA

Bujorel Cornel

Orange

 

16

TEODORESCU

Adelina

Carcassonne

 

17

VULTUR

Eduard – Theodor

Strasbourg

 

18

APRIOTESEI

Roxana

Rouen

 gmail.com”>r****r@gmail.com

19

BANCIU

Daniela

CH Gonesse

 yahoo.com”>d****c@yahoo.com

20

CHELARESCU

Oana Cristna

Alençon

 gmail.com”>o****u@gmail.com

21

SECAREANU

Monica

Troyes

 yahoo.com”>m****u@yahoo.com

22

DONISANU

Roxana

Menton

 

23

BALCAN

Iulia-Ecaterina

Paris

 yahoo.com”>i****a@yahoo.com

24

COJOCARASU

Dumitru

Le Mans

 

25

TEODORESCU

Dana

Paris

 gmail.com”>d****u@gmail.com

26

CIURCIUN

Adrian

Strasbourg

 icans.eu”>c****n@icans.eu

27

CIURCIUN

Alexandra

Strasbourg

 

28

GAMAN

Oana

Narbonne

 yahoo.com”>o****n@yahoo.com

29

MUREȘAN

Andrei – Eugen

Amiens

 gmail.com”>a****7@gmail.com

30

MERCORE

Ioana

Saverne

 yahoo.com”>i****e@yahoo.com

31

COJOCARU

Mariana

Paris

 gmail.com”>m****7@gmail.com

32

GRAMA

Mihaela

Romans-sur-Isère

 gmail.com”>m****r@gmail.com

33

TIRCA

Andrei

Grasse

 gmail.com”>a****6@gmail.com

34

POPESCU

Adelina

Clichy La Garenne

 yahoo.com”>p****a@yahoo.com

35

GIOSANU

Florentina

Le Mans

 

36

DUMBRAVA

Ramona

Frejus, St Raphael

 

37

VLONGA

Andreea

Rodez

 gmail.com”>a****a@gmail.com

38

ALEXANDROAIA

Camelia

Paris

 aphp.fr”>c****a@aphp.fr

39

MATEI

Nicolae Razvan

Saverne

 orange.fr”>m****e@orange.fr

40

TIRCA

Mihaela

Avignon

 yahoo.com”>d****1@yahoo.com

41

DUMBRAVA

Mugurel

Frejus, St. Raphael

 

42

TEODORESCU

Bogdan

Carcassonne

 

43

BRINZEU

Antoniu

Vienne, Lyon

 

44

BRINZEU

Cristina

Vienne

 

45

AXINTE

Catalina

Metz

 yahoo.com”>a****a@yahoo.com

46

MERMEZAN

Doru

Sarrebourg, Moeselle

 

47

NUTA

Corina

Paris, Marseille

 gmail.com”>n****5@gmail.com

48

JURCA

Emanuela

Neufchâteau

 yahoo.com”>d****a@yahoo.com

49

MATICA

Flavius

Neufchâteau

 gmail.com”>f****v@gmail.com

50

JULEAN

Gabriela

Lille

 yahoo.com”>g****n@yahoo.com

51

PRETEANU

Elena

Sainte Musse, Toulon

 

52

CIUPIC

Aurelia

Albi

 yahoo.com”>a****e@yahoo.com

53

HATEGAN

Marinela

HPCM, St Lô

 yahoo.com”>m****n@yahoo.com

54

MOGOI

Iuliu

Neufchâteau

 gmail.com”>i****r@gmail.com

55

SERDINEANTU

Diana

Saintes

 yahoo.com”>d****i@yahoo.com

56

EREMIA

Ionut-Mihai

Roanne

 

57

DRAGUSIN

Nicoleta

Paris

 

58

GRIGORE

Cristina

Caen

 

59

BALAN

Ana-Cristina

Roanne

 

60

VESA

Bianca

Paris

 gmail.com”>b****a@gmail.com

61

APARASCHIVEI

Roxana

Tours

 

62

APARASCHIVEI

Bogdan

Tours

 

63

ZAMFIROIU

Sergiu

Fort de France

 yahoo.com”>p****0@yahoo.com

64

TEULEA

Antonela

Auxerre

 gmail.com”>a****a@gmail.com

65

FRANCU

Nicoleta

Hazebrouck

 

66

MARINESCU

Ileana

Saint Brieuc

 gmail.com”>i****m@gmail.com

67

PREPELITA

Gabriela

Nimes

 

68

CUZIC

Angela

Rodez

a**** yahoo.com”>c@yahoo.com

69

LEONTE

Daniela

Langon, Gironde

 yahoo.com”>o****u@yahoo.com

70

ANDREI

Stefan

Paris

 

71

MAHALEAN

Ovidiu

Melun

 hotmail.com”>o****n@hotmail.com

72

OGICA

Alexandru

Hambourg, Germania

 icloud.com”>a****a@icloud.com

73

NODEA

Madalina

Lille

 yahoo.com”>m****a@yahoo.com

74

IORDACHE

Ileana

Tours

 gmail.com”>i****2@gmail.com

75

GALEA

Emilia

Valence

 

76

LEJUSTE

Claudia

Belfort

 laposte.net”>i****u@laposte.net

77

TOCUT

Codrin

Essen, Germania

 yahoo.com”>t****d@yahoo.com

78

BORDEI

Rares

Essen

 yahoo.com”>r****b@yahoo.com

79

SOAVA

Denisa

Paris

 yahoo.com”>d****a@yahoo.com

80

IFTENIE

Elena

Marseille

 yahoo.com”>e****e@yahoo.com

81

REUT

Loredana

Nancy

 chru-nancy.fr”>l****t@chru-nancy.fr

82

COJOCARU

Elena

Metz

 

83

TARASI

Maria

Strasbourg

 

Câteva texte legale din Franța :

  • Loi n° 2005-370 du 22 avril 2005 relative aux dro its des malades et à la fin de vie. Journal Officiel de la République Française, 23 avril 2005.
  •    https://www.legifrance.gouv.fr/jorf/id/JORFTEXT000000446240/
  • Décret n°2006-119 du 6 février 2006 relatif aux directives anticipées prévues par la loi du 22 avril 2005. http://www.legifrance.gouv.fr
  • Décret n°2006-120 du 6 février 2006 relatif à la procédure collégiale prévue par la loi du 22 avril 2005. http://www.legifrance.gouv.fr
  • Loi n° 2002-303 du 4 mars 2002 relative aux droits des malades et à la qualité du système de santé. http://www.legifrance.gouv.fr
  • Loi n° 99-477 du 9 juin 1999 visant à garantir le droit d’accès aux soins palliatifs. Journal Officiel de la République Française, 10 juin 1999: 8487-89. http://www.legifrance.gouv.fr
  • Code de la Santé publique, article R4127, alinéas 1 à 112. http://www.legifrance.gouv.fr
  • Code de déontologie médicale, commentaires. http://conseil-national.medecin.fr
  • Respecter la vie, accepter la mort. Mission d’information. J.Léonetti, président. Rapport n°1708.Assemblée nationale, Paris, juillet 2004, 2 tomes.
  • -Conseil de l’Europe, Assemblée parlementaire. Protection des droits de l’homme et de la dignité des malades incurables et des mourants. Recommandation n°1418, 25 juin 1999.